Wednesday, 12 December 2012

ketabahan itu datang dari mana..??



kalaw ikutkan "love story" aku nie,..hanyelah sikit kesakitan pade orang lain...jika hendak dibandingkan dengan kisah percintaan orang lain..ade orang lain yang lebih teruk dipermainkan,lebih teruk diperbodohkan, lebih teruk merasai kepahitan itu...

tapi sungguh, sejauh mana aku berada, kesakitan itu tak pernah hilang..masih terkilan rasa hati dan rasa bersalah  apabila mengingati peristiwa itu...meninggalkan ketika hati masih sayang...tapi dah memang salah aku....sebab ape..sebabnya rahsia...hohoho

someone ask me... "aku tengok kau nie kejab je sedih,..biasanya kalaw orang putus cinta selalu frust jadi cam orang gila atau pun histeria....dan kalaw aku la....comfirm aku jadi meroyan.. ntah-2 kau tak sayang dia kot..tu yg kau boleh relex..cam tak de ape yg berlaku...dan aku pelik cam e..kau boleh jadi tabah cam nie...sekejab pulak tu..kalaw orang lain ambil mase kot.."

siapa kate aku tak sedih??siapa kate aku tak rase down?? tak da siapa yang taw betape teruknya keadaan aku mase tu,,kecuali my family and allah...dan cam na aku boleh kuat dan tabah nak lalui semua nie....
jawapan aku senang ja... bertaubat.. kembali padanya.... siap yang wujudkan perasaan sayang dalam hati kita kalaw bukan allah..menyanyangi seseorang yang bukan halal buat kita..malah allah wujudkan perasaan itu untuk menguji keimana kite..bila perasaan itu hadir,,buatkan kite lupe allah..buat kite lupa ape hukum kite brgaul dengan yang bukan ajnabi kite....dan sampai mase..allah tarik perasaan itu..untuk kite kembali kepadaNYA...

itu yang aku lakukan.. aku tak berhenti berdoa,..malah aku menanggis sebab mengingati dosa-disa silam aku...aku serah segala jiwa raga aku kepada allah..yang lagi maha mengetahui dan lag maha mencipta..
kuasa allah itu hebat,,,manusia ja yang kurang ambil tahu....dan since tu aku rase lebih tenang...tidur aku pun makin tenag..kalaw tak..mesti menggis until pagi..dan tak tidor...lepas tu jiwa aku pun tak sakit..makin tenang lagi ade la...jadi kalaw rase nak tabah kena la amalkan ini jugak....tapi itu bergantung pada orang lain..nak berusaha..amalkan..malas usaha..tak kisah....

1) memaafkan sesorang
    MAAF....perkataan yang paling sukar orang nak ungkapkan,,,,perkataan maaf la palin senang nak sebut..tapi somepeople akan pertahankan egonye walaupu dia salah..still susah nak ucap perkataan tersebut..ape lah susah sangat perkataan tu.... MAAF kan lah oarang yang suka menyakiti hati dan perasaan korang tu..dan korang akan rasai ketenangan itu..

 "jadilah engkau pemaaf dan suruh lah orang yang mengerjakan yang ma'ruf,serta berpalinglah dari orang-orang yang bodoh"-surah AL-A'raf: 199

2) BERMUHASABAH DIRI
   kite pikir balik..ape sikap buruk kite..orang mungkin akan pandang kite dan mengate kite punya kesalahan walaupun kite dah meminta maaf banyak kali...maybe bercerite pada orang lain akan salah kite..tak pe biarkan je..mulut orang bukan boleh ditutup... ingatlah,tidak mati dek keji aih..so mari kite sama-2 bermuhasabh diri...kite buang sikit demi sedikit sikap buruk kite..ingatlah,walaupun bukan untuk mendapatkan sang mantan kembali,.sekurang-2nya kite buat persiapan yang terbaik untuk suami kita nanti..insyaallah....

3) BERPRASANGKA BAIK
    allah berfirman: "hai orang-orang beriman,jauhilah kebanyakan dari prasangka..sesungguhnya sebahagian prasangka itu adalah dosa.dan janganlah kalian mencari-cari kesalahn orang lain, dan janganlah sebahagian kalian mengejek sebahgaian yang lain. sukakah salah seorang di antara kamu memakan deging saudaranya yang sudah mati? maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya" (QS.Al-Hujurat : 12)

4) BERSERAH SEGALANYA PADA YANG MAHA ESA
    janganla kite terburu-buru mengejar cinta..berhenti seketika..toleh ke belakang,mungkin ade yang sedang mengejar anda,,siapa tahukan....kadang-2 orang yang kita sayang, 9 atau 10 tahun un..kalaw dia bukan jodoh kite,nak buat cam ne...sekuat mana kite pertahankan, sedaya mana pun kita usaha, kita hanya mampu merancang..allah yang tentukan... jadi berhenti mengerja dan berharap...percaya lah pada ketentuan allah..percaya pada hukum allah..insyaallah.. allah tidak akan menguji hambanya jika dia tahu kita tidak mampu menghadapinya..anggap la ini ujian dari allah..

jika anda betu-betul bertaubat kepada allah dengan seikhlas hati,anda pasti takut akan menaggis teresak-esak mengenangkan dosa-2 silam dan maksiat yang pernah korang lakukan...hari ini allah tak temukan kite dengan orang yang kite ingin dan dambakan..insyaallah..allah akan ketumukan kite dengan orang yang mendambakan kite....jika hari ini allah tak ketemukan dengan orang yang kita sayang..insyaallah moga allah temukan kita dengan orang yang sayangkan kita..semunya kusa allah..percayalah...





Wednesday, 5 December 2012

meman sakit.sakit tanpa luka.changes in life.turning point

setiap takdir yang allah dah tentukan

adalah yang terbaik untuk setiap insan..
have faith
to live well or to live hell..
you choose..
may allah bless..


memang sakit..sakit tanpa luka..changes in life..turning point...okey jangan ingat nie ayat putus cinta okey..nie ayat sebab memang susah nak berubah jadi "BAIK" dan dari "BAIK" nak berubah menjadi lebih "BAIK" dengan melakukan amar makruf nahi mungkar.... 

kalaw nak berubah from what we were, it'll be hell to pay as a manner of speaking...sebab segalanya dah terasa jadi darah daging dan untuk mengubah hakikat itu bukan mudah... perbandingan dulu dan sekang ade nostalgic and sentimental value yang tersendiri bagi saya... perbandingan dulu is my past portrait in a way... memang sakit..sakit tanpa luka...changes in life...turning point..semua orang memang akan rasa semua tu dalam usia melalui hidup ini..turning point masing- masing berbeza.... memang susah nak berlawan dengan diri sendiri..tapi penilaian nie terpulang pada diri masing-masing.. everybody passes numerous paths along the road of life. there's always a dilemma when it comes to choosing....

surah al-ankabut(29:2): adakah mereka merasa mereka telah beriman sedangkan mereka belum diuji?
ayat yang dipegang megubat luka bila hati diuji..when faith is put at test..sesungguhnya allah bersama orang-orang yang sabar..itu janji-NYA...

hidup tak selalunya lawa..tak selalunya ade pelangi..kalaw nak kata a bed of rose pun, duri-durinya tetap ade..kadang-kadang..calamity tu datang dan waktu tu rasa macam kena gelek ke buni dek ahli sumo..rasa cam dah tak mampu bangkit..tapi walau ape pun yang jadi..ingat apa yang DIA selalu pesan..allah takkan bebankan hamba-NYA dengan apa yang dia tidak mampu..

"kami tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya..ia mendapat pahala(daripada kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat seksa(daripada kejahatan) yang dikerjakannya. (mereka berdoa) : "ya tuhan kami, janganlah engkau hukum kami jika kami lupa atau tersalah. ya tuhan kami,jangan lah engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. ya tuhan, janganlah engkau pikulkan kepada kami apa yang tak samggup kami memikulnya. beri maaflah kami, ampunilah kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir" (al-baqarah:286)

dan bila kite rasa dah bersungguh-sungguh tak lalu hingga wishing for penamat hayat....pun allah dah bagi cara-cara nak hadapi.. "narrated from anas: rasulullah bersabda; none of you should long for death because of a calamity that had befalled him; and if cannot, but long for death, then berdoalah, "ya allah, let me live as long as life is better for me and take my life if death is better for me". 

tapi jangan la pulak kite mendoakan dicepatkan mati pulak..ini hanya kalaw things're too much to bear..mohonlah pada allah untuk dilapangkan dan dipermudahkan urusan.. allah tu dekat...
"dan apabila hamba-hambaku bertanya kepdamu tentang aku,maka (jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia memohon kepada-ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi(segala perintah-ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-KU, agar mereka selalu berdoa dalam kebenaran. (al-baqarah: 186)"

no matter what..no matter when..no matter when it doesn't at all make sense, DO NOT leave you Love Letter's compilation(al-quran dan fahami maksudnya). it is the last tread to sanity even if everything else failed.. life breaks us all, but in the end, we are stronger in the broken places bak kata Hemingway.. dan betul..things are easier said than done..berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.. YAKINLAH PADA DIA...











Tuesday, 4 December 2012

macam mana nak jadi baik???

salam semua..okey taw tak kenapa topik "MACAM MANA NAK JADI BAIK"..
okey some people yang diorang rasa amal diorang banyak konon la kan akan kata cam nie
"eh aku tutup aurat dan solat ape..sebab tu aku baik"..okey awak solat erk..
awak solat tu awak faham ke maksud surah yang awak baca,awak hayati ka surah tu..
okey awak kate awak baik..kelakuan awak jaga ke...maksud aku kelakuan dimana seorang
perempuan/lelaki yang dikata cukup "BAIK" la kan bergaul diantara lelaki dan ppuan yang bukan mahram malah bersentuhan tanpa ade ikatan yang halal... kalaw orang-2 tua see sikap cam tu diorang akan kata
berkelakuan tak senonoh,walaupun diorang "BAIK" tapi bagi orang yang beriman diorang akan kata "mereka belum cukup baik lagi"..

okey maksud "BAIK" mudah je,sesiapa yang beriman dengan allah itu adalah "BAIK"...apabila kite buat semua benda yang allah suruh dan tinggalkan ape yang dia larang itu baru namanya "BAIK"..dalam erti kata lain "AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR"...

islam itu bukan sekadar kita SOLAT..dan SOLAT memang TIANG AGAMA..tapi islam itu bukan hanye tetegak dengan SOLAT je... apabila allah dah sebut dalam ayat surah AL-BAQARAH 208 "masuk ke dalam islam secara keseluruhan"...itu bermaknanya memang kena settle daripada segala benda la..tentang penjagaan aurat yang betul,pergaulan,memahami maksud setiap surah dan ayat al-quran,amalkan yang sunat jugak,jaga mulut...dan kalaw nak senag segala benda yang allah perintahkan la.. atau dikenali "ADDIN(cara hidup kita)"..

patut kita muhasabah diri kita dengan apa yang telah digariskan dalam AL-QURAN dan SUNNAH..cuba kita timbang diri kita dengan neraca yang sama...cukup atau tidak untuk kita letak diri kita sebagai individu muslim yang ideal...kalaw nak kita boleh rujuk antara muasofatul muslim yg tlh digariskan oleh assyahid iman hassan al-banna..sejahtera ke akidah kite? sahih ke ibadah kita?..kadang-kadang apabila dah bace satu dua buku pun dah rasa MASYA-ALLAH,hebatnya aku... berilmu ini, apabila buat qiyam sekali sekala dan rasa MASYA-ALLAH zuhudnya aku...

AL-QURAN tu kena bace selalu dan kena amalkannya dan cam ne nak amalkan kalaw tak faham..maka kena la bace tafsirnya sekali okey... jangan malu.... okey some people akan kata kat aku... "wei poyo la kau,buat baikberlagak alim and whatever kata yg dikuarkan oleh org..padahal kau pun sama ja... "yess aku mengaku..aku bukannya baik sangat nak mengajar orang..tapi mana yang baik,ambek,dengar dan buat.. mana yang salah ,kite tinggalkan dan perbetulkannye untuk menjadi yang lebih baik... satu pengalaman yang dah  lalui... bukan mudah dari tanpa arah ke sejadah,,dari tepi jalan ke sujud menghadap allah..dari bace surat/sms cinta masa zaman jahilliah ke bace surat cinta dari allah dan memahami maksudnya(al-quran),dari menangges kerana seorang lelaki ke menagge kerana dosa-2nya dan dari bercinta dengan seorang lelaki yang belum tentu milik kite ke cinta yang kekal abadi iaitu allah swt.. orang yang beriman tidak memandang dan nilai seseorang tu pada luaran..tapi orang beriman nilai dan memandang pada seseorang malalui akhlak dan dalamnya... jika baik dalaman maka baik lah keseluruhannya,walaupun tidak mempunyai rupa paras yang cantik...











Saturday, 24 November 2012

bertemu kerana allah,berpisah kerana allah TT_TT

akhirnya tamat sudah 3 tahun aku belajar dalam diploma kejuruteraan elektronik nie..alhamdulillah..3 tahun,cam-2 dah lalui...suka duka,pahit manis,hujan ribut,panas terik,kedai bukak tutup..basah kuyup..kawan tinggai kawan..kawan kata kawan..kawan paling arah..semua dah lalui dengan sabar..jatuh bangun semula....teringat masa semester 1,cam na aku jumpa farah...1st aku jumpa dekat
dewan warisan,masa tu nak beratur ambek barang-2 keperluan untuk pendaftaran....
masa tu kenal,masa tu pulak tertukar saiz baju batik PUO...dan p tukaq..

dan kedua jumpa pijah,..aku ingat lagi ayat pertama aku kata kat pijah.. "kak,anak kacukan ka,kakak cantek la..cam muka pakistan" lepas tu pijah kata dak aih,tok sah la paggil kakak,panggil pijah ja..since tu aku try bahasa kan panggil pija... and then ana..ana aku jumpa masa tu MSK kat dalam KAMSIS..walhal ana tu sebelah bilik aku ja...hahaha....lepas tu.masa diagihkan kelas kebetulan aku disatukan dengan kelas shila,farah,ana,pijah dan teah,.yang t aku kenal dulu..yang tu gak satu kelas dan jadi kawan..masa tu kenal la..dengan kawan-2 laen...

masa tu baru taw perangai masing-2 dan 1 kepala..hahha..cam dah lalui..masa stay hostel,nak p mana-2 pun payah,bila dah stay kat luaq...dari utara ke selatan dah p...hahhaaitu semua kenangan....apepun dke 6a..the best.....mesti lepas nie,ade yang antar kat nikah,ade yang dah keja dan sambung degree..tadi sembang..ntah aku yg bg kad nikah dulu...hahaha aku just say..biar masa yg tentukan...now aku akan terus berjalan ke hadapan..jodoh aku biar allah tentukan..mana taw jodoh au tak dengan manusia tapi jodoh aku mengadap allah swt cam na..yg tu biar lah menjadi rahsia perjalanan hidup aku....insyaallah jumpa jodoh tu ade kan...

tadi masa pijah nak balik,aku nagges sebab sedih,lepas nie tak leh bersama...lepas nie masing-2 dengan kerjaya... selamat tinggal ipoh..yang banyak kenangan dan tak ungkin aku lupa...termasuk la orang yang aku minati secara diam,since semester 1 masa tu stay kamsis gak..huhuh...until know..still ingat...haha tapi aku taw,tak kan ade jodoh,just minat secara diam-2 ja...walaupun salah seorang kawan dia taw dan dia taw..tapi dia pun relex ja..hahah..tak pa-2 asalkan dia bahagia dengan orang yg dia sayang....








Thursday, 15 November 2012

:: Pray for Gaza : Pray for Palestine : Pray for Syria : Pray for Rohingya : Pray for the Ummah ::


:: Pray for Gaza : Pray for Palestine : Pray for Syria : Pray for Rohingya : Pray for the Ummah ::



Berita terkini dari Palestin:

Status Update : [Gaza diserang lagi ! Teruk ! Sangat-sangat teruk !] 

Reaksi Komen : "Oh. Syukur la wei, negara kita AMAN."



Berita Terkini:

-Hari pertama Muharram dan Israel telah mengistiharkan perang ke atas Gaza dan FSA.
-Netanyahu berkata " Bashar adalah presiden yang bagus untuk Syria kerana pemberontak dan Jihadist adalah pengganas dan mereka amat bencikan Israel".
-Netanyahu, "Kami akan bantu sesiapa sahaja yang menentang pengganas FSA."
-Netanyahu,"Kami bersama-sama dengan pasukan keselamatan Syria menentang pengganas FSA di bukit Golan dua hari yang lalu, kami tidak akan benarkan FSA mem
asuki Bukit Golan."
-Obama/USA enggan turut serta dalam mengutuk Presiden Bashar serta enggan mengiktiraf Gabungan Syria Baru yang diketuai oleh Ustaz Muadz Al Khatib sebagai wakil penduduk Syria.
-Israel mengebom kawasan FSA.
-Jurucakap Syria berkata, "Israel tidak menyerang askar kami, mereka menyerang pengganas FSA, kami tidak pernah berperang dengan Israel
Berita terkini dari Malaysia:

[Salah satu kawasan di Kuala Lumpur, berhampiran putrajaya diletupi bom. Lebih kurang 23 orang maut manakala 150 orang lagi dilaporkan cedera parah.]

"Haaa?? Biar betul? Agak-agaklah.. seriyeslah wey ! Kenapa boleh diserang? Arghh.."
_____________________________________________________

Berita terkini dari Palestin:

[Gaza diserang lagi ! Teruk ! Sangat-sangat teru
k !]

"Oh. Syukur la wei, negara kita AMAN."
_____________________________________________________

#Seolah-olah begitu saja respon kita. Gaza diserang lagi. Tapi.. tidak ramai yang peduli. Hmm.. jangan begitu bro! Sama-sama kita khususkan doa buat saudara2 kita di sana. "Gaza will be free! Ameen."

Ingat pesan Rasulullah SAW
"Tidak beriman seorang mukmin itu, sehinggalah dia mengasihi saudaranya sepertimana dia mengasihi dirinya sendiri. (HR Bukhari)






"... Kami hargai wang-wang anda yang tidak putus menderma kepada kami di bumi PALESTIN, tetapi kami lebih perlukan tulang empat kerat UMAT ISLAM seluruh dunia untuk bersama-sama kami berjuang mendapatkan kembali wilayah PALESTIN dari cengkaman ZIONIST ..."

- Luahan Hati Pejuang Palestin -


Saturday, 20 October 2012

bola..bola....

aissshhhh..malam nie..ayah dan adik laki aku punya seronok tengok bola
kelantan VS ATM...aku tak taw la..ayah aku sokong team mana..
dan adik laki aku sokong team mana...yang aku taw..aku sokong kelate..hahahha
jangan salah faham..aku sookong kelate tak bermakne aku mengundi untuk "tuuutttt" okey...
jangan salah faham....huhuh....dekat news feed aku penuh pasal bola..termasuk liga EPL
chelsea.....tu belum campur dekat tweetter lagi....
malam nie aku nak tengok tv pun tak dapat......nak tgk tv kat ruang atas..sunyi pulak
xda kawan...haiyyaaaaa.........

ape-2 pun menang kalah adat pertandingan....okey.... ^^V


cintra high class

KATA DIA:-

si dia memang HIGH CLASS,
tak mudah beri cinta walaupun sang adam berhempas pulas,
mungkin takut diri hanyut jauh terbabas,
hopefully she is my miss right and we will married at last.

KATA MEREKA:-
P: kenapa awak tak pernah minta pic saya walaupun dah lama kita berkawan?
L: bagi saya itu bukan satu kepentingan.. saya hanya akan lihat bila samapai masanya.(masa dimana saya akan datang untuk melamar awak)
P: kenapa tak pernah mintak nombor fon saya?
L: itu mungkin akan jadi perangkap syaitan antara saya dan awak.
P: kenapa awak tak pernah puji saya macam laki-2 lain puji awek diorang?
L: puji-2an itu hanya untuk allah yang Maha Esa.
P: kenapa awak tak macam lelaki lain, yang selalu bergurau senda dengan perempuan-2?
L: Rasulullah saw tidak pernah bergurau dengan mana-2 perempuan bukan mahram..kecuali isteri-2nya sahaja.
P: kenapa awak terlalu tegas dengan perempuan-2 yang cuba kenal dengan awak?
L: Umar Al-Khattab seorang yang tegas.saya mahu mencontohi beliau.lelaki dan perempuan ibarat magnet,..kalaw saya bersikap mesra, permpuan-2 akan mengambil kesempatan atas kemesraan saya dan ini akan menimbulkan satu harapan dalam hati mereka..saya sangat cintakan wanita sebab itu saya tidak mahu mengecewakan mereka. Allah lebih mengerti...wassalam..
P: Allahu Akbar..ini pertama kali saya jumpa lelaki seperti awak...


KATA FATIMAH SYARHA...
" kita nikah sebab sayang kat si "DIA" ataupun sayang pada "PENCIPTA SI DIA"?

mahu yang high class, kita mestilah:
1-mendaulatkan cinta Allah terlebih dahulu
2-cintakan seseorang adalah kerana NYA

Yusuf Qardawi berpesa: "perkahwinan yang baik itu adalah perkahmiwan yang tiada halangan dari semua pihak"

bagi siswa dan siswi yang berada di kampus... "dalam usaha mencari yang soleh/solehah pada usia begini, kita haruslah menjadi soleh/solehah"

TANDA UTAMA ISTIKHARAH ialah:

#diberi ketenangan hati
#dipermudahkan urusan olehNYA
#yang last sekali barulah mimpi

"MAHUKAN CINTA YANG HIGH CLASS" ^^V

DAILY NOTE SAY:

"kita sering mengecewakan ALLAH,namun Dia tak pernah sesekali kecewakan kita"

IBRAH yang dapat : uatamakan Dia dahulu sebelum Dia

KATA SAYA:~~~

aku taw aku bukan wanita high class..aku taw iman aku mudah rapuh,..pendirian aku mudah goyah..aku juga bukan wanita yang baik..maseh banyah kekurangan didalam diri aku..sebab tu aku taw..aku belum layak mendambakan cinta high class... =')....
cinta Dia..sebelum si dia..semoaga aku berjaya.....








Tuesday, 16 October 2012

anak kedua


Siapa ANAK KE-2 dalam family meh sini baca fakta ini!!!!!!!!!!

ANAK MANJA EMAK ♥
sebab apa-apa pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu. ^^

ANAK DEGIL
Anak kedua dikatakan lebih
degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia aje yg betul.dlm ramai-ramai adik beradik dia aje yg KETEGAQ.kemahuan dia
kuat.kalau buat sesuatu sungguh-sungguh.kalau tak nak tu, tak nak lah
jawabnya, boleh dipujuk tapi
selalunya tak berapa jalan.

TAK PANDAI PUJUK
memang anak no 2 ni dia tak
pandai pujuk makwe or pakwe dia. (ciannn)

BERCINTA
dia kalau bercinta, sangat setia.sanggup berkorban. :D

HITAM / PUTIH
Apa yg dikatakan semua dipegang.kalau
hitam, hitam lah kalau putih, putih lah.degil tak boleh toleransi.

HATI
Anak no 2 ni juga nampak aje
keras.tp hati dia lembut.SATU lagi pe'el dia.dia tak boleh ditegur.
BERDIKARI
Very independent.memang betul.tp kalau terlebih
independent pun payah.mudah bergaul.very take care.

ARAHAN
Anak no 2 ni juga dia payah nk terima arahan.dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata tak boleh kerja ngan orang.

PEMAAF & CARING
tidak dinafikan anak no 2 ni pun
pemaaf dan caring.TAPI awas jangan bagi diorang marah kalau diorang marah faham saje lah.

PAKAIAN
Nak semua up to date.semua nak kemas.

#saya anak ke-2. .korang ank ke bape???




Monday, 8 October 2012

flu + fever + batok~~~~

arrggghhhh flu+ fever +batok....tak selesanya.......benci-2.....
masuk lab hari ini aku tak da mood nak buat...lab PLC nasib la fathur tolong
buat kan code nemonic..aku buat litar,itu pun ade kod kami wat salah
aku nak pikir,pala dah pening,,dengan sejuk....lagi...
dah la balik-2 kena hujan lebat,memey basah lenjun la...
dah la asyik bersin brapa kali..aissshhhh
esok pulak test cik tan,maut nak jawab apa...aku tengah tak larat nak stdy....
kali demam tak teruk sangat sebab still boleh bangun,kalaw masa semester 5..
orang cuti mid sem buat asgment,aku telantar sebab demam panas sangat....haiyaaa..
seminggu pulak tu.....




Saturday, 29 September 2012

home sweet home

salam semua.
home sweet home..sebabnya syok kot
duduk umah,makan masakan mak....
semalam sampai-2 ja aku lapaq
mak kata p makan ade gulai kari ikan sembilang
ditambah pulak dengan sambal belacan belimbing...
peerrrhhh nikmat...

okey setiap hari sabtu,mak akan ke pekan
dan sebelum tu tanye makan pagi nak ape..
like always "mee rebus or pecai jawa"...nikmat-2
stay kat ipoh mana nak dapat makanan cam tu,
tambah-2 pecai jawa....kalaw adik beradik ramai balik
yang pasti akan ada sambal tempe jawa dan pecai jawa
nak buat cam na,ade campuq dengan jawa,,,huhuhu

tapi kalaw p sabak bernam,serius
tu lagi banyak makanan jawa....
time nak p selangor akan lalu sabak bernam untuk
masuk hgway ijok..jadi selalu la singgah situ makan...

kalaw kat ipoh tempe memng ade jual.tapi tempe masakan
jawa xda...huhu..sampai kawan aku pun kata
ain umah hng mmng wajib ade tempe ka
aku kate la,setiap ari cuti,tempe wajib masak...
melenkan owang yang jual tempe tu tak menjual atau habis
jadi xda la...

so ari nie,mak aku tak masak sebab nya mak aku p makan kenduri
lagipun yang ade kat umah aku,mak,ayah dan adik aku form4...
so masak banyak pun bukan makan....aku senang ja
lapaq aku masak ape yg ade dalam peti ais...kentang yang beli 2 minggu lps
pun mak aku tak goreng,so aku pun goreng...n makan malam
mak aku tak masak sebab mak aku p umah mak sedara
so aku pun buat sandwich telur,senang....



Friday, 28 September 2012

sad life today~

okey dah la pagi tadi dimalukan oleh lect sebab projek...

petang tadi lab,nasib tak da apa jadi
sebab kami berjaya menghasilkan sensor,kebetulan puan khuzaimah
adalah salah seorang panel dalam pertandingan projek
patut la dia tanya macam-2 mengenai sensor tadi....
kami pun ape lagi,ceh dan-2 slow talk dengan dia...huhuhu
mengenai soklan projek nanti...

okey ini pasal aku balik,lepas-2 balik lab
terospmedan gopeng,sampai-2 pukul 5:15
okey and then dapat tiket 5:30 ptg...
masa dah nak sampai,aku pelik awat bas nie tak bergerak
rupanya ada kemalangan....lepas 30 minit baru gerak...
bila dah sampai mase tu pukul 8 mlm baru nak call ayah aku,batery fon abes...
ya allah aku rase nak menagges dan campak fon...
dah la kawasan tu orang semakin tak da,aku pun mengges la..
lepas tu aku cari duit syiling call along aku,
sebab along aku ja,aku ingat no...dalam
koi 9 baru ayah aku sampai...



Friday, 21 September 2012

The Reason-by Hoobastank


hari ini, entah tibe aku nak klik lagu nie kat youtube dan dengaq
The Reason-by Hoobastank...tibe-2
aku jadi tertarik dengan lirik lagu nie....
dah la bosan..mane tak nya,ari inie,kalaw tidak ade bengkel
tapi batal...so dok umah sewa
makan dan tidoq,bace novel dengaq lagu..
kalaw dok kat umah sendiri,comfirm aku
boleh buat something..iaitu mencipta resepi kek la~~~~~~~~

i’m not a perfect person
there’s many things i wish i didn’t do
but i continue learning
i never meant to do those things to you
and so i have to say before i go
that i just want you to knowi’ve found the reason for me
to change who i used to be
a reason to start over new
and the reason is you

i’m sorry that i hurt you
it’s something i must live with everyday
and all the pain i put you through
i wish that i could take it all the way
and be the one who catches all your tears
that’s why i need you to hear

i’ve found the reason for me
to change who i used to be
a reason to start over new
and the reason is you

and the reason is you
and the reason is you
and the reason is you

i’m not a perfect person
i never meant to do those thing to you
and so i have to say before i go
that’s i just want you to know

i’ve found the reason for me
to change who i used to be
a reason to start over new
and the reason is you

i’ve found the reason to show
a side of me you didn’t know
a reason for all that i do
and the reason is you







Wednesday, 19 September 2012

secret recipe!!

hari ini dinner makan kek chip walnut @secret recipe.....
kebetulan masa nak masuk ke dalam secret recipe..aku nampak
1 family nie,ya allah aku tersentuh..aku lihat diorng dok makan
kat tepi koridor tu,dan tidor brlapik kan kotak..ya allah
aku simpati kat kuarga tu...dan anak pulak maseh kecil....
ralit aku tengok,sampai pakcik tu terpasan..sedih..

masuk secret recipe pulak,masa aku dok orde,aku terpasan
someone..aku ingat balik muka aku kata "eh nie bukan pakwe intan"
so dia pun tegur..aku dahla kekok nak cakap dengan lelaki..huhu

aku kata kat dia"bila nak nikah"
dia jawab nanti-2la...hahaha
intan tu roomate aku masa kat KAMSIS
aku tak leh lupa 1st time masuk bilik,aku ingat abg dia..
sekali bf dia..huhu...masa tu dah la aku dok sedih sebab family
aku dah balik..seminggu aku menangges sampai demam
time aku nak balik,masa tu jugak la KAMSIS dok wat aktiviti..
mawmeraung aku sebab tak dapat balik.....huhu..kenangan



Sunday, 16 September 2012

kek lapis....

salam semua hari ini aku saja suka-2 nak try
buat kek lapis..sebab dah lama tak try buat kek...
alhamdulillah jadi kek yang aku buat..
kek lapis nie ambekmasa 4 jam nak buat..
sebabnya berlapis...

bahan-2diperlukan:-

*10 biji telur
*susu pekat 170gm

*kaya 150 gm
*tepung blue key 300gm
*majerin 500gm

*gula kastor 170 gm
*esen vanila 1/2 sudu tea
*dan pewarne ikot cita rase

cara-2 nak buat:-
*putarkan majerin dan gula sehingga kembang dan nek putih.
*masuk kan telur
*lepas tu masukan susu dan kaya,putarkan..
*asen vanila

*dan tepung
*selepas putarkan semua...asingkan
pada 4 bekas..ikot suka nak bubuh warne ape...dan kukus selama 15 minit..

lepas tu selang seli dengan warne lain pulak



Sunday, 5 August 2012

jom berubah jom


JOM BERUBAH JOM..? ;)

Semua orang ingin berubah, I mean changing from bad to good. Saya jamin, berani kerat jari (weehee, gurau je, tak berani pun) semua orang mesti pernah dengar orang cakap "eh aku nak berubah ke arah kebaikan lah." sama ada dari rakan terdekat mahupun diri sendiri yang sentiasa bermonolog dalaman. Ya, sebab fitrah kita manusia yang sukakan kebaikan dan kesucian, kerana asal usul kita pun dari Syurga, tempat paling suci.

Saya rasa kita semua perlu sedar bahawa kita semua memang sedang berubah pun. 

"eh yeke..? alamak, i ollz tak sedar lah."


Ya, kita perlu sedia maklum yang dunia pun sedang berubah. Cuma yang lainnya, dunia berubah menentang fitrah kita. Kemaksiatan makin bertambah, jenayah juga begitu. Jelas sekali bilamana maksiat tidak lagi asing, yang ingin membuat kebaikan lebih takut kepada pembuat kejahatan.

Maka, apabila seseorang ingin mengambil keputusan untuk berubah ke arah kebaikan, mereka merasa kerdil dan belum bersedia. Ini kerana mereka rasakan jalan yang bakal mereka lalui berlawanan dengan jalan yang dunia sedang lalui. Senang cerita, jalan kebaikan dan jalan dunia hari ini tidak di lorong 'one way'.

Ketakutan untuk berubah kearah kebaikan ini hanya terjadi kepada mereka yang takut menjadi asing, hanya terjadi kepada mereka yang hidup kerana dunia. 


Saya juga pernah menjadi 'mereka' di atas. Hidup terlalu untuk dunia, tidak ingin menjadi asing di dalam dunia yang rata-rata tidak mengamalkan islam sebagai cara hidup (c'mon la, tak hot la kan pakai cakap macam ustazah ni kan). Tetapi hati jelas menyatakan, "aku bukan di lorong yang betul". Hidup memang enjoy tetapi seperti ada yang tidak kena. Kenapa..? .? ..? Kerana kita hidup menentang fitrah. Seperti takut dengan bayang-bayang sendiri.


Kalau berubah ikut fitrah itu asing di dunia sekarang, percayalah Allah bersama-sama dengan kita yang asing ini, kerana yang menciptakan fitrah kita itu kan Allah, bukan dunia.

Daripada Abu Hurairah r.a., "Islam mula tersebar dalam keadaan asing. Dan ia akan kembali dagang asing. Maka berbahagialah (beruntunglah) orang yang bersama Islam ketika ianya asing”. 
[HR Muslim]


Kepada yang selalu mengajukan soalan kepada saya, "macam mana nak dapat kekuatan untuk berubah.?". Jawapan saya senang sahaja, cari Allah. Berubah Lillahi ta'ala, kerana Allah kerana Dia lah sumber kekuatan kita. Bilamana kita rasakan dunia sedang mengejek kita kerana berlawanan arus dalam lorong 'one way' nya, muhasabah diri, tanya pada hati, kita hidup untuk Allah atau untuk dunia.? 

Saya ulang sekali lagi ayat saya di atas, 
"Saya rasa kita semua perlu sedar bahawa kita semua memang sedang berubah."

Persoalannya,

"Adakah kita sendiri yang sedang mengubah diri atau kita hanya menjadi mangsa perubahan.?"



Monday, 30 July 2012

suasane ramadhan

salam ramdhan semua...dah lame tak update..
sekarang dah 10 ramadhan..sat ja rasa nya.....

huh kali nie ramadhan aku sambut bersama-2 kawan-2 aku di poli....
tapi best la..sebab dapat masak sama-2 dan p basar ramadhan sama-2..huhuhu
masa rabu lepas p sambut bezday budak kels kami pathma priya...dan berbuka sekali...

masa bulan puasa dugaan betoi,sebabnya dengan projek dan cuaca panas..
sebut pasal projek,sir kami,tak maw proceed kami punya projek masa sem 5,sebabnya tak da draf pertama,kedua dan akhir,,huhuhu...masuk bilik dia kena marah depan lect yang laen..ya allah malu nya...
lepas tu kami ape lagi balik buat la,bila dah buat siap hantar,ade jugak complaint...
sebabnya kami gabung semua draf tu,so dia suruh buat semula dan asingkan..kami pun buat dan asingkan la..
ingat senang ka nak buat draf,nasib la kawan-2 aku dari poli JB dan poli seberang perai bagi contoh draf depa...huh depa la tolong aku..tak taw nak balas cam na..huhuhu..
lepas tu baru dapat proceed kami punya projek bagi sem 6...

dan sem 6 sir suruh kami siapkan draf sebelum raye nie....huhuhu penat-2....
ditambah pulak dengan kelas CIK TAN yang selalu buat kelas petang...
dah la balik pukul 6 ptg...pada jumaat pulak sepanjang  sem 1-5 tak pernah ade lab petang-2..
mai sem 6 tiba-2 ada..sebabnya dak kls JKA dan JP kongsi kelas kat JKE...ade yang carry math dari JKM mai hantar p kat JKE..so kelas pun banyak tak cukop..huhuhuuuu....

lab pada jumaat lab paling panas..dengan cuaca panas..ya allah....elok-2 aku pakai baju lab
teros aku bukak baju lab,alasan panas teramat..huhuhu...










Thursday, 12 July 2012

kelicikan israel......


PERHATIAN KELICIKAN ISRAEL!!! 

1. cuba anda buka mane-mane blog kawan anda.... [contoh : aaaaa.blogspot.com]

 2. kemudian, buka semula blog kawan anda itu,...tapi dengan membuang huruf 's' pada perkataan blogspot[contoh : aaaa.blogpot.com] 

Apa yang terjadi...????




Friday, 6 July 2012

hmmmm

salam semua.... hmm tak taw nak mulakan dari mana..tapi memang terasa la....
sebab dia kata rimaslah...hehehe ayat sebelum tu takleh nak gitaw..rahsia.....


sebenarnya aku bukan nak ganggu dia pon...dah terang-2 pic tu..aku memang nak komen...aku komen la...
tapi dia fikir aku menganggu dia kot....dah lama aku lupakan dia....n know..aku komen cam aku komen kat kawan dalam fb la..tapi dia terang buat post tu kat aku..sebab mase aku komen pic tu..dia pun ade komen and aku nak like dah tu LIKE aku kena block..so aku komen la....bapa minit lepas aku komen..dia buat post..aku dapat rase post dia tuju kat aku,,,


dan mase tu memng aku terasa....so aku pun wat la status pasal SINDIRAn....tak sangka pulak..dia pun sindir balik aku....so aku malas nak panjang kan kes....aku nak hantar chat kat dia..tak berani..sat ag gadoh besar...sebab aku taw dia cam na..so aku wat post bagi dia bace..aku say aku mintak maaf...dan post tu aku buat utuk dia ja..kat situ memng cam aku jangke...akan berperang la..tapi nasib terkawal...ya allah aku tak taw nak luah kat sapa..apa yg aku rase,,hanye kat allah ja aku mengadu..


seriusly..aku dah lupekan hal lama..dan aku dah mula hidup baru..dalam fb aku komen cam aku komen dengan kawan-2 aku la....sserius rase nak nagges ja....bila komen dengan dia tadi...nasib aku kata kat hati "sabar ain sabar...jangan ingat dah..ingat air mate ppuan mahal..hnye untuk ibu bapa dan allah ja ain..sabar..jgn ikot perasaan"..so aku pun mintak maaf la...




Orang beriman selalu menjaga perasaan orang lain.


Tegurannya pun ada caranya. Segala perbuatannya dimulai dengan berkata kepada 


diri sendiri: " Kalau orang lain buat begini pada aku, aku pasti terasa dan marah. Jadi 


jika aku buat begitu maka sudah tentu dia pun akan terasa dan marah juga." 


Berfikir sebelum bertindak. InsyaAllah selamat dunia dan akhirat.







Tuesday, 3 July 2012

berhati-hati

78 hadis berkenaan bulan sya'aban...saye nak ingatkan... TOLONG berhati-hati jika nak sebarkam hadis yang belum tentu kesahihannya....selidik dahulu sebelum sebar...ingat sekarang dah banyak sangat hadis palsu sana sini...